Väiski Roger ”tärkeimmät vaalit neljään vuoteen”- analyysi ja ehdokasesittelyt sekä analyytikon mietteet

18.4.2015 By:RV

 

Eletään muutoksien aikaa. Osa entisistä ehdokkaista on mukana, mutta on myös joukko uusia, erittäin mielenkiintoisia ehdokkaita. Osa on ollut ehdolla ennen, jopa useamminkin, osa ei. Jännittävä vaalitaistelu on päällä. Nämä todellakin ovat tärkeimmät vaalit neljään vuoteen.

 

Hillary Clinton- ensimmäinen naispresidentti Yhdysvaltoihin?

hillaryclinton

Hillary Clinton julkisti aikeensa tulla presidentiksi 2016 viime sunnuntaina. Tämä oli jo pitkään odotettu siirto. Clinton oli ehdolla 2008, jolloin tiukan esivaalitaistelun ja vähän vähemmän tiukemman Hillaryn kampanjan jälkeen muuan Barack Obama nousi Demokraattien ehdokkaaksi. Clinton ei ollut ehdolla 2012 Obaman ottaessa lähes täyden tuen Demokraattien esivaaleissa. Tällä hetkellä Hillary on ainoa varteenotettava vaihtoehto Demokraattien kentällä, josta miehensä Bill voi tosin olla eri mieltä. Listamedia ei tavoittanut Billiä kommentteihin, koska hän ei (ehkä) käytä sähköpostia.

 

Ted Cruz- kruisailemalla suosikiksi?

tedcruz

Republikaanien Ted Cruz julkisti ensimmäisenä tästä sakista ehdokkuutensa. Cruz on Texasin senaattori. Tedi on myös suosittu Teekutsuliikkeessä. Cruz on ollut ehdottomasti Obaman terveydenhuoltouudistusta vastaan. Tedillä on yksi asia ehdokkuutensa ja varsinkin voittamisen edessä; hän on syntynyt Kanadassa. Se, ottavatko amerikkalaiset vaahterasiirappisen jääkiekkomiehen presidentikseen on hämärän peitossa.

 

Rand Paul- isänsä jäljissä?

randpaul

Rand Paul on mielenkiinoinen ehdokas. Hänen isänsä Ron Paul on ollut jo kolme kertaa presidentinvaaleissa mukana, ensin -88 Libertaarien ehdokkaana, sittemmin esivaaleissa -08 ja -12 esiintynyt Republikaanien listalla. Rand Paul edustaa selvästi samanlaisia arvoja kuin isänsä, jotka molemmat saavat kannatusta Republikaanien Libertaarien sekä Teekutsuliikkeen kammioista. Rand on vuodesta 2011 lähtien istunut toisen Kentuckyn senaattorin pallilla. Randin ehdokkuutta oli jo pitkään ennen julkistusta kaavailtu. Rand on saanut huomattavaa kannatusta, muun muassa arvostetussa CPAC:in (Conservative Political Action Conference) äänestyksessä hän on ollut ensimmäinen vuosina 2013, 2014 sekä 2015.

 

Marco Rubio- ratkaisi presidentinvaalien rubikin kuution?

marcorubio

Marco Rubiokin on teekutsuliikkeen miehiä, kuten kaikki Republikaanien suuret ehdokkaat, ja onkin toiminut Teekutsuliikkeeessä. Rubio on 43-vuotias ensimmäisen kauden senaattori Floridasta. Rubion vanhemmat ovat kuubalaisia, ja tämähän on Yhdysvaltojen politiikassa tärkeää, että voidaan luoda mielikuvia vähemmistöstä. Yhdysvaltojen vaaleissa on nähty ennenkin hämmentäviä kuvioita siinä, mitä vähemmistöä ehdokas edustaa ja mitä äänestäjä äänestää. Rubio myös loi mielikuvia tulevaisuuden johtajasta ehdokkuudenjulkistamispuheessaan varsinkin nuorella iällänsä.

 

Väiski Rogerin mietteet

 

vaalikarttaus

Clinton on kova sana tämänkin päivän politiikassa. Demokraateilla on selvä etu. Toisaalta klassisesti Republikaanit ovat saaneet kannatusta huomattavasti ehdokkaan varmistumisen jälkeen. Tähän mennessä Republikaanien ehdokkaat ovat melko radikaaleja, ehkä jopa liian radikaaleja saadakseen suuren kansan suosion. Esivaalien jälkeen nähdään asioiden todellinen laita. Vaikeaksi Republikaaneille voiton tekee myös erittäin vahva Demokraattikannatus tärkeissä osavaltioissa. Valitsijamiehiä ei heru vaikka olisit yhden äänen päässä toisesta ehdokkaasta. Republikaanien pitäisi 2012 saamiensa osavaltioiden lisäksi saada vaikkapa Florida, Ohio ja Pennsylvania. Obaman tämänhetkinen politiikan hyväksymisaste on riittävän kova tuomaan tulevan Demokraattiehdokkaan taakse paljon äänestäjiä.

 

Analyytikkomme nostamia mahdollisia ehdokkaita

 

Ben Carson

bencarson

Republikaani, neurokirurgi, jonka saavutukset muualla kuin politiikassa puhuvat puolestansa; ensimmäinen, joka ikinä on erottanut siiamilaiset kaksoset. Tästä teosta Ben Carson sai Presidentin vapaudenmitalin. Ehkä on hänen aikansa jaella mitaleita? Ehdokkuudelle ainakin riittäisi suosiota.

 

Rick Santorum

ricksantorum

Täytynee mainita Republikaanien leiristä mainion esivaalikampanjan 2012 tehnyt Rick Santorum. Santorum ei virallisesti ole ehdolla mutta kannattajia varmasti löytyisi, Santorumin ollessa suurin yllättäjä 2012. Kaikki varmaan muistavat 2012 Republikaanien Iowan esivaalin hämmennyksen, ensiksi voitti Romney, sitten äänien laskuhässäkän jälkeen voittaja olikin Santorum. Kaiken lopuksi eniten delegaatteja huolimatta pienemmästä äänimäärästä sai Ron Paul. Santorum sai maanlaajuistakin kannatusta, erityisesti 7.2. pidettyjen Coloradon, Minnesotan ja Missourin esivaalien voittojen jälkeen Santorumista tuli todellinen haastaja Romneylle.

 

Joe Biden

joebiden

Demokraattisemmalla puolella olisi lievä mahdollisuus saada Biden lapulle. Biden on sentään 8-vuotinen varapresidentti, ja täten ehkä presidentintyöstä kokeinein läheskään mahdollinen ehdokas. Biden itse sanoo ettei ole vielä päättänyt. Biden on yrittänyt vuosina -88 sekä -08.

 

Jeb Bush

jebbush

Kovaa sukua. Amerikkalaisille sanoo varmasti jotain isänsä George H. W. Bush tai veljensä George W. Bush. Tämän perheen hyppysissä on peräti 8 vuotta varapresidenttinä sekä 12 vuotta presidenttinä. Ehdokkuus on vielä hämärän peitossa. Suosiotakin löytyisi.

 

Donald Trump

donaldtrump

TV:stäkin tuttu kiinteistöpamppu on aina mukana setvimässä ehdokkuutensa mahdollisuutta. Trump on aiemmin lytännyt ehdokkuutensa (2008) mutta ehkä ensi vuonna saadaan TV-tähti valkoiseen taloon?

About Listamedia

Listamedia on vuonna 2014 perustettu vapaa ja muista mediataloista riippumaton media. Yhteydenotot osoitteeseen: listamediafin@gmail.com

Kommentit

  1. […] Vaikutukset Suomeen näkyvät makrotalousanalyytikko Waffel Buffeen mukaan Muumi-mukien laskettuna kysyntänä, mutta kaikki on mahdollista; Listamedian printatuin sanoin: ”ensi vuonna saadaan TV-tähti valkoiseen taloon” […]

Post Navigation