Urheiluvuosi 2014: tuhansien järvien maan näkökulma

4.1.2015 By:RV

urheiluvuosi2014

Alkuvuosi

Vuosi 2014 päättyi päivään 31.12.2014. Vuosi 2015 on alkanut ja on aika muistella menneisyyteen. Urheiluvuosi 2014 toi suomalaisten elämään lisämaustetta monella tavalla. Alkuvuosi oli suomalaisuuden kannalta mahtava. Kerttu Niskanen otti osakilpailuvoiton hiihdossa. Innsbruckissä Anssi Koivuranta ponnisti yllättäen mäkihypyn osakilpailuvoittoon. Sattumanvaraisia palkintopallisijoituksia siunaantui myös hiihtäjälle nimeltä Anne Kyllönen. Täytynee myös mainita Kaisa Mäkäräisen menestys sekä loppujen lopuksi koko ampumahiihdon mailmancupin  kauden 2013-2014 voitto.

Sotshin olympiakisat- uhka vai mahdollisuus?

Sotshin olympiakisat (2014) alkoivat ristiriitaisissa tunnelmissa. Ennen kisoja Suomessa oli puhetta jopa kisojen boikotoinnista. Sotshin kisoihin ei lähtenytkään monia muiden valtioiden suuria poliitikkoja, kuten François Hollande, Angela Merkel, Joachim Gauck, Barack Obama, Joe Biden, David Cameron ja Fredrik Reinfeldt. Syy boikottiin oli virallisesti Venäjän ihmisoikeuspolitiikka ja ”homopropagandalaki”, mutta tämä toimittaja epäilee vahvasti, että etsittiin vain joku syy boikotoida kisoja Ukrainan kriisin takia.

Lipunkantaja Enni Rukajärvi teki esimerkillisen suorituksen ja ”voitti” hopeaa naisten Slopestylessä. Valkovenäläinen Darja Domratševa vei yllättäen kaiken minkä voi lajista naisten ampumahiihto. Kaisa Mäkäräisen suoritukset olivat pettymys, ei mitalin mitalia. Kaiken muun lisäksi Ruotsi menestyi hyvin, varsinkin hiitolajeissa ja tämäkös suomalaista suututtaa.

Hiihdossa nähtiin ehkä se sykähdyttävin urheiluhetki, (vinkki Urheilugaala, ei enää ikinä mitään purjehduksen hopeata kun tarjolla on olympiakultaakin) kun Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen ottivat parisprintin kullan. Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen ja Krista Lähteenmäki ottivat hopeaa 4x5km viestissä ja Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen naisten parisprintissä.

Pronssipeli miesten jääkiekossa USA-Suomi päättyi Yhdysvaltojen täydelliseen nöyryytykseen ja peli oli lähinnä suomalaisen jääkiekon hehkutusta alusta loppuun. Erityisen pelistä tekee se, että se oli erittäin todennäköisesti Teemu Selänteen viimeinen arvokisapeli ja Teemu pitikin showta yllä tekemällä kaksi maalia. Liekkö nyt Selänne siirtyy ravintolanpitoon, AMG-mersulla ajamiseen ja golffauksen pariin jää toistaiseksi mysteeriksi.

Formula Ykköset

2014 nähtiin kaksi lentävää suomalaista, Valtteri Bottas sekä Kimi Räikkönen. Kimin kausi oli pettymys, paras sijoitus neljäs Belgian Spassa. Ilonpilkahduksiakin oli, kuten Monacossa Räikkönen olisi ollut miltei varma kolmas, jollei Max Chilton olisi puhkaissut hänen rengastaan. Singaporen aika-ajoissa Räikkönen oli hyvässä vauhdissa, mutta Ferrarin elektroniikka petti. Ferraria ei saatu kauden aikana Kimin mieleen. Bottas taas yllättävän nopean Williamsin saattamana otti monia palkintosijoja, ehkä mainittavimpana Saksan Hockenheimissä toinen sija, josta Valtteri taisteli viimeiselle metrille saakka, rengas rengasta vasten, paljon nopeamalla autolla varustetun Lewis Hamiltonin kanssa.

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut 2014

Suomi voitti hopeaa yllättäen nuorehkolla joukkueella ja tämä oli ihan hieno saavutus röyhkeiden suomalaispelaajien takia. Suomalaiset tekivät finaalissa todella törkeitä temppuja ja taklauksia, joista rangaistuksia annettiin liian vähän. Mutta silti, hyvä, seitsämäs hopea. (sivuhuom. Ruotsi:17 hopeaa)

EM-kisat 2014

Suomi oli pitkään jopa kolmoisvoitossa kiinni miesten keihäässä. Lopuksi kuitenkin vetelähkö Veselý otti ja veteli Etelätalon palkintokorokkeelta. Oli Suomella pari muutakin edustajaa, joista kahdeksan parhaan joukkoon sijoittuivat Jukka Keskisalo, Oskari Mörö, David Söderberg, Hanna-Maari Latvala, Minna Nikkanen sekä Sanna Kämäräinen.

Suomi-Ruotsi maaottelu 2014

Hävittiin ja kunnolla. Takaapäin ottivat niin miehet, kuin naisetkin. Keihäänheitosta sentään kolmoisvoitto jos jotain. Pojat ja tytöt voittivat Ruotsin pojat ja tytöt mutta pojat ja tytöt.

Susijengi ulvoo MM-kisoihin

Suomessa oli 2013 lievän koripallomenestyksen jälkeen hirveä hinku päästä MM-kisoihin, joihin päästiinkin villillä kortilla ja ei voi muuta sanoa kuin että statistiikat lohkon huonoin, 1 voitto niukasti. 6 häviötä ja 114–55 häviö USA:lleSusijengi tekee taattua sutta.

Kunniamaininnat

Suomi otti Lohkon F viidenen sijan lentopallon MM-kisoissa ja se on kaikki mitä haluan mainita lentopallosta. Mikko Ilonen sijoittui PGA Championshipissä sijalle 7 ja teki tiliä. Sen lisäksi voitti reikäpelin epävirallisen maailmanmestaruuden (World Matchplay Championship). Jarkko Nieminen jatkoi tennisuraansta ja nostaa hyvää palkkaa. Noora Räty pelasi mestiksessä.

Loppuvuosi ja tulevaisuus

Kaisa Mäkäräinen lähtee vuoteen 2015 erittäin vahvassa ampumahiihdon mailmancupin johdossa, ja arvelenkin henkilökohtasena toimittajana, että kristallipallo on jo varmistettu. Lisätietoina Kaisa on vain yhdessä kisassa jäänyt palkintopallin ulkopuolelle. Kuusamossa hiihdon mailmancupissa nähtiin jotain hienoa, nimittäin voittajan nimi oli Iivo Niskanen ja kolmas aina varma Sami ”JJ” Jauhojärvi. Otti Kerttu Niskanen vielä yhden podiuminkin loppuvuodesta.

Lähde: Wikipedia

Loppusanat

Yksi asia on varma. Ruotsi voittaa aina, kuten viime vuonnakin.

ikuinentaistelu

About Listamedia

Listamedia on vuonna 2014 perustettu vapaa ja muista mediataloista riippumaton media. Yhteydenotot osoitteeseen: listamediafin@gmail.com

Kommentit

Post Navigation