Sysmän kunta ottaa käyttöön oman rahan- Suomen kuntapolitiikan lyhyt oppimäärä

 

 

18.8.2017 By:RV
sysmankirkkoKyllä, tämä uutinen on sanasta sanaan täyttä totta eikä eikä radiaania ole siirretty. Lue lisää, toivot kohta, että olisi. Kuvassa Sysmän kirkko.

Sysmäläisten kuntapäättäjien deluusiot reaalitaloudesta ovat liki ∞. Listamedialle jää vain arvio siitä, ovatko ne missä äärettömyydessä.

 

Sysmän kunta päättää ottaa oman kuponkirahansa ennen vuodenvaihdetta ja kokeilu jatkuu ensi vuoden loppuun. Kyseessä on siis kuponkityyppinen raha, jonka voi vaihtaa euroon suhteella 1-1 ja on kunnan yritysten päätettävissä, ottavatko ne sen vastaan. Kunta takaa arvon ja suhteen 1-1 euroon. Kuponki käy vain Sysmässä käypänä valuuttana. Rahan vaihtoon ehdotetaan esimerkiksi tiehankintojen hankkimista suoraan Sysmä-kuponki-euroissa.

 

No eihän tässä hävitä mitään mitä sitten? Kivaahan tämmönen on että saadaan oma raha omalle kylälle ja mökkeilijöitä tulvii. Kassallakin kiva jonottaa kun mummo keräilee kuponkeja ja euroja sekaisin.

 

Hankkeen ydin kuitenkin on, että sekä sysmäläiset että pitäjän kesäasukkaat käyttäisivät aiempaa enemmän paikallisia palveluita.”- IS

 

Realismin aika. Sysmä on n. 4000 ihmisen kunta, projekti maksaa 17000€, kestää noin vuoden, eli n. 4.25€/kuntalainen menee tähän roskaan + maakunnan tuet, jotka tulevat myöhemmin ilmi. Kunnan verotuloarvio tälle vuodelle on n. 12 milj €, eli projekti on n. 0.14% kunnan verotuloista. Itse valuuttoihin. Ostovoimaltaanhan valuutat ovat saman arvoisia. Mikä estää kaikkia tieurakoitsijoita vaihtamasta valuutan takaisin euroihin luvatulla suhteella 1-1? Uskon myös että Sysmän lähikauppa hyväksyy euron valuuttana.

 

Miksi pitää niitä Sysmän kuponkirahana? Jos voisit lahjakortin vaihtaa rahaksi, mikä on syy sille, että et vaihtaisi? Ainoa syy olisi, jos käytät koko setelin samassa kaupassa (tai että arvostat aikaa, jonka käytät vaihdokseen enemmän kuin häviötäsi). Käyttävätköhän tieurakoitsijat kaikki rahansa Sysmässä? Likviditeetti>pienempi likviditeetti. Euro>Sysmäeuro. Asiantuntija myös huomauttaa, että kupongit kannattaa ehkä painattaa Suomen rahapajassa, koska niitä voi väärentää, joka on taas yksi syy, miksi tässä ei ole mitään järkeä.

 

Selvä, on mahdollista, että kikkailulla saadaan Sysmään valumaan rahaa, mutta tähän tarvitaan joko harhauttamista tai Sysmäeurojen laskemista niin liikkeelle, että ne eivät olisi samanarvoisia euron kanssa. Esimerkiksi: tarjotaan urakoitsijalle isompi palkkio, jos he hyväksyvät sen, että osa rahasta maksetaan Sysmän rahana. Mikäs tässä on vikana? No se on suora tulonsiirto kunnan kassasta urakoitsijalle, joka voi ottaa ostovoimapariteetin ja kunnan lupauksen mukaan saman summan euroina vaihtamalla.

 

Jos taas ihmeen kaupalla tämä isompi palkkio kulutetaankin Sysmän lähikaupassa, kunta ei häviä mitään ja saa ehkä jopa enemmän takaisin, koska työmiehet pitävät lähikaupasta ja kauppa maksaa veroja Sysmälle, niin silti tässä yhtälössä on yksi erittäin suuri ongelma, joka tuhoaa koko projektin legitimiteetin. Mietitään hetki, mitä tapahtuisi jos joka ikinen kunta Suomessa tekisi saman. Omat valuutta-automaatit ja tieurakat kunnan rahassa? Tällä ei ole mitään kustannuksia ja kunnat hyötyvät? Täyttä ja tuhoisaa protektionismin harhaa, irrelevantilla byrokratialla saadaan aikaan oikeita kustannuksia mutta ei mitään oikeita hyötyjä.

 

Asiantuntija kertoo itse Ilta-Sanomissa: ”Tähän pitää palkata henkilöstöä, tarvitaan tekijät, asiantuntemus ja ihan konkreettisesti tarvitaan rahan painatus.”

 

Koko Suomi häviää tällaisten hauskojen kuntaleikkien takia, voittajina taitaa olla se asiantuntija, joka sai apurahaa tällaiselle roskatutkimukselle ja muut joille syydettiin kunnan tukipaketteja. Kyseinen asiantuntija on muuten jo pitkäaikainen vaikuttaja kuntapolitiikassa, Juri Nieminen, Asikkalan entinen kunnanjohtaja, virka, josta nettosi käteen yli 90000€ erorahaa.

 

Hän erosi Asikkalan virasta pari kuukautta sairasloman jälkeen, joka mystisesti korreloi sille, kun hän teki hauskahkon Hitler-parodian, jossa otti kantaa kunnan vastaanottokeskus-suunnitelmaan. Korrelaatio ei ole kausaliteetti, en väitä mitään, mieti itse. Listamediassakin on joskus hurttia huumoria ja tämä on ehkä vähäisin asia tässä asiakokonaisuudessa. Hänellä on kunta-alan asiantuntijapalveluita tarjoava yritys, Kuntavelho Oy. Kuntavelho-Oy:n nettisivulla on arvioitu hinnoittelu palveluista, josta käy ilmi, että 1 päivä konsultointia maksaa 750€. Toki alennuksen saa jos ostaa enemmän kerralla: 10 päivää Kuntavelho Oy hinnoittelee 5250€ arvoiseksi, vain 525€/pv.

 

Ei puhuta enää firmasta vaan sen päälliköstä. Miestä tutkimalla paljastui valtavasti mielenkiintoista historiikkia. Asikkalan kunnanvaltuuttettu vertasi kunnanjohtaja Niemisen johtamaa Asikkalaa Pohjois-Koreaan. Häntä myös kuvailtiin ”kuluttavaksi pomoksi” ja sanoin ”Ryhmän jäsenenä tai johtajana hän ei kykene toimimaan”. Sama mies toimi myös 2004-2006 Sulkavan kunnanjohtajana. Sulkavassa kunnalle työskennellyt hallintojohtaja mainitsee Juri Niemisen nimen useasti blogitekstissään yhteydessä, jossa hän väittää häntä yhteistoimintaneuvottelun käynnistämisestä virheellisesti sekä asian tiimoilta perusteettomasta irtisanomisjupakasta, joka raukesi perusteettomana.

 

Nieminen haki myös Hattulan kunnanjohtajaksi tämän vuoden huhtikuussa. Hän antoi kattavan haastattelun Ylelle johtajuuskauttaan koskien. Hän kommentoi erorahaansa, jota käytti hyppyrinä yrittäjyyteen: ”On tarkoitus tehdä asiantuntijapalveluita, mutta myös jonkin sortin start-up-tyyppisen, kokonaan uudenlaisen kehittäminenkin kiinnostaa”. Hänellä on myös suunnitteilla elokuva, jota hän vertasi tilanteeseen: ”- Tässä olisi hyvinkin aineksia komediaan”.

 

Samassa haastattelussa, Ylen tietojen mukaan kyseinen 90000€ eroraha on kunnanjohtajan vuoden palkka (aika loogista en jaksa kaivaa mitään työehtosopimusta). Jos matematiikka pätee, niin on aika helppoa tajuta, että tähän kaveriin on palanut reippaasti yli miljoona euroa kuntien löysää rahaa kymmenvuotisessa. Lisäksi mr. Nieminen on herättänyt uutiskynnyksen ylittävää kiinnostusta, kun kävi ilmi, että hän onnistui aiheuttamaan kunnalle 12850€ laskun, netinkäytöllä, 11 päivän ajalta, eikä itse tiennyt, mistä lasku on peräisin.

 

Nieminen itse kuvailee itseään hakiessaan em. Hattulan KJ virkaa; ”Hattulan kunnan profiili ja sijainti sopisivat minulle. Samoin se, että kuntaan haetaan talousosaamiseen ja kehittämiseen erikoistunutta henkilöä.” Tässä oli siis sitaatti ex-kunnanjohtajalta, joka pystyy hävittämään päivässä yli tuhat euroa kuntalaisten rahaa selaamalla nettiä, ilman, että asiaa huomataan yli puoleentoista vuoteen. Mikä on tilintarkastaja? Talousosaajana Juri on kyllä erinomainen, jos henkilökohtaisia finansseista ja talousosaamisesta sekä luvuista tehdään verranto (miten päin, en implikoi).

 

On asialla kyllä hopeareunus: Nieminen valittiin kahden vuoden jatkokaudelle puhelinlaskuepisodin jälkeen kunnanvaltuuston äänin 20-15. Koulutukseltaan hän on hallintotieteiden maisteri ja hän on myös suorittanut Executive MBA-koulutuksen ylimmälle johdolle. Tämän jälkimmäisen koulutuksen muuten maksoi Asikkalan kunta, kuuluen erorahapakettiin, joka ajettiin läpi yhteisellä sopimuksella, eikä yksipuolisella erolla; muuten koulutus olisi mennyt omaan laskuun ja erorahat sivu suun. Enää ei Nieminen toimi Asikkalan johdossa? No, miehestähän tuli Asikkalan kunnan hallituksen pj kesäkuussa. Onnea virasta.

 

En voi muuta sanoa kuin Sysmä kuntoon tämän miehen tekemällä ehdotuksella eikä voi syyttää argumentoijaa vaan argumenttia.

 

Ehkä voitaisiin siirtyä jo pelkkiin maakuntiin tämän isänmaan hallinnoinnissa. Päijät-Hämeen maakuntahallitus antoi muuten Sysmä-rahahankkeelle 39000€. Ei ehkä sittenkään. Usko ja toivo kuntapäättäjien rationaalisesta ajattelusta alkaa laimeta mitä enemmän tätä sekasotkua tutkii. Alan yhä enemmän olla vakuuttunut siitä, että kunnanvaltuustot operoivat rinnakkaisuniversumissa, kuntien budjetit ovat imaginäärilukuja (em. kunnan budjetissa on vuosille 2017-2018 budjetoitu 30 000€ asialle ”kunnan web-sivustojen uusiminen” s.64) ja nämä lähdertikkelit sekä tämäkin ovat alieneiden syöttämää harhaa. Ovatko alienit itse kunnanjohtajia? Mene ja tiedä. Siirretään jo sitä radiaania niin todellisuus ei tuo tuskaa. Ehkä Asikkalassa on taas kohta kunnanjohtajan paikka auki, pitäisi varmaan hakea.

About Listamedia

Listamedia on vuonna 2014 perustettu vapaa ja muista mediataloista riippumaton media. Yhteydenotot osoitteeseen: listamediafin@gmail.com

Post Navigation