Suomen politiikan viikko- Listamedian analyysi Perussuomalaisten farssista

18.6.2017 By:RVTimo_Soini

Hajakatseisena tulevaisuuteen.

Perussuomalaiset on yhden miehen puolue. Sen voi nähdä kilometrien päähän. Miten yhdistää joukkoa, jonka talouspoliittinen pohja on niinkin hajautunut? Jos sitä on koskaan ollutkaan. Karismaattisella, hyvällä johtamisella sekä selkeillä visioilla.

Perussuomalaiset on joukko, joita yhdistää muutama arvopoliittinen asia, jos nekään. Nationalismin voisi lukea näihin, eikä median yleisestä retoriikasta huolimatta nationalismi ole huono asia, jonkinasteista nationalismia täytyy puolustaa, että voi ajaa politiikkaa Suomen eduskunnassa.

Perussuomalaiset talouspoliittisesta hajautuneisuudesta johtuen joutuu tekemään hyvin pitkälle keskustaa edustavia ratkaisuja talousasioissa.

Euroopan Unioni on valtava kiistakapula Perussuomalaisille. Siitä tuli 2011 vaalivoiton jälkeen niin suuri asia, että Soini jätti varmasti tietoisen hallituspaikkansa.

Keskustan Mari Kiviniemi tajusi postionsa ja poliitiikan tapoihin kuuluen myönsi häviönsä, eikä mennyt hallitukseen. Jälkeenpäin ajateltuna huono ratkaisu, Keskustallahan voi täydentää lähes mitä tahansa hallitusta tai mielipidettä, jos hyväksyy maatalouden protektionismin sekä tiettyjä alueellisia ratkaisuja. Myöhemmin Kiviniemi myös äänesti jaloillaan, politiikassa usein käytetyn tavan mukaisesti (kun häviät, poistut) leimaamalla PJ:n kellokortin viimeistä kertaa.

Tästä syntyi kuuluisa Kataisen hallitus. Sillä ei ollut poliittisten erimielisyyksien takia mahdollisuuksia tehdä lähes minkäänlaisia ratkaisuja mistään, sen takia sillä ei ollut valtaa. Lähes mitä tahansa haluaisit esittää, toinen hallituspuolue on eri mieltä.

Koko hallituskausi oli farssi, jo ensiaskeleilla kaksi vasemmiston radikaalisiiven hävisi riveistä, heidät siis erotettiin, kun eivät myöntyneet hallituksen konsensukseen. Lopulta koko Vasemmistoliitto äänesti jaloillaan, kun perusturvan heikkeneminen tuli kuvioihin.

 

 

Parametri Soini

Timo Soini ei ole mies, jota voisi kuvailla erityisen teräväksi. Mutta hän on ja tulee olemaan, Suomalaisen politiikan kirkkaimpia tähtiä, ellei se kirkkain. Vaalivoitosta vaalivoittoon, kaksi vuosikymmentä. Lopussa kiitosta ei seiso, ei poliitikolle.

Työllä, työllä ja työllä. Soini uskoo asiaansa ja tekee töitä asian eteen. On aivan järkyttävä työmaa johtaa Perussuomalaisten puoluetta, puolustaa oman jäsenistönsä joskus kontroversiaaleja lausuntoja ja toimia politiikassa hyvin kääntämättä takkiaan. Koko puolue on hajoamisen partaalla. Tarvitaan se Jeesus, se Mooses, joka tämän sekasotkun pitää kasassa, oman elämänsä ja aikansa kustannuksella.

Voihan sitä kokeilla, minkähänlainen persoona tarvittaisiin vaikka nostamaan Kristillisdemokraatit kahdenkymmenen vuoden päästä toiseksi suurimmaksi puolueeksi?

Myönnettäköön, Perussuomalaisille on paljon helpompi haalia laajaa kannatuspohjaa kuin Kristillisdemokraateille, joiden ideologia on niin vahvasti läsnä vrt. yleismaallinen perus-suomalaiset. Äänestäisikö ateisti Kristillisdemokraatteja? Voisi ja ehkä kannattaisi, jos näkisi heidän politiikan hyväksi, mutta mielikuva vähentää tätä mahdollisuutta huomattavasti. Miksi Keskusta on Keskusta, eikä enää Maalaisliitto? Koska se on parempi nimi eikä heitä enää voi sanoa yhden äänekkään ryhmän puolestapuhujaksi.

 

 

Oppositiosta on helppo arvostella

Mutta sieltä ei voi vaikuttaa. Tai voi, mutta hallituksesta asioihin voi vaikuttaa huomattavasti helpommin ja enemmän. Politiikka kahdensadan eri mielipiteen konsensuksen löytämiseksi on aina kompromissi.

 

2015 vaalien jälkeen Soini tajusi realiteetit. Onko aika taas huudella neljä vuotta oppositiosta, vai onko aika ainakin vaikuttaa hallituksen suuntaan? Soini joutui tekemään poliittista haittaa itselleen; hallituksen toiminta edellyttää kompromisseja.

 

Kaikista kirkkain kompromissi oli 2015 Kreikan tukipaketti. Tämä on mielestäni selkeästi se voima, joka ajoi valtavaan häviöön tulevissa kunnallisvaaleissa. Mielestäni kansa ei pysty selkeästi arvoimaan, miten valtava isku tukipaketin hylkääminen olisi Suomen neuvotteluasemille Euroopan Unionissa.

 

Tässä on myös tärkeää alleviivata, miten oksettavalle pohjalle EU tällä hetkellä pohjautuu eurokriisissä. EMU-alueella on yhteinen valuutta, Euro. Monentaaripolitiikalla on vaikutuksia finanssipolitiikkaan ja toisinpäin. Finanssipolitiikkaan voimme vaikuttaa, monentaariseen emme.

 

Emme myöskään voi vaikuttaa muiden maiden finanssipolitiikkaan, joka vaikuttaa monentaaripolitiikkaan, joka voi haitata Suomea valtavasti.

 

Mutta kun mitään sanktiota budjettialijäämästä ei tule, kaikki rikkovat sitä, ml. Suomi. Vähän kuten ylinopeus, tällä tiellä ei ole tarvetta ajaa näin hiljaa järjen kannalta -> sanktion mahdollisuus on pieni -> kaikki ajavat kovempaa kuten sopulit.

 

Voisin jopa väittää, että Soini olisi voinut aiheuttaa hallituksen hajoamiselle edellytykset. Hän kuitenkin näki tosiasian, oppositiosta et voi vaikuttaa.

 

 

Demokratia ja herra Halla-aho

Miten on mahdollista, että Perussuomalaiset äänestävät enemmistöllä puheenjohtajan, jonka jälkeen yli puolet puolueen kärkipoliitikoista eroaa? Tätä voisi pitää näkemyserona puolueen rivijäsenen ja kärkipoliitikon välillä. Kärkipoliitikko ymmärtää, että Halla-Ahon valinta ei ole hyväksi puolueelle, rivijäsen ei välttämättä osaa asemoida asiaa näin.

Kaikki ministerit, uutena puheenjohtajana Simon Elo. Voiko Simonista tulla samanlainen johtaja kuin Soinista? Voi, mutta paljon, voi niin paljon, työtä se vaatii.

Uudella Vaihtoehdolla on se neuvotteluasema, että heidän toimintasa sai niin paljon momentumia, he saivat niin monta edustajaa, että mukaan liittyi suurin osa edustajista, että halliuksen kaatuminen pystyttiin estämään. Jos yksi edustaja päättää lähteä mukaan, lähtee todennäköisemmin toinen, jos yksi ministeri lähtee mukaan, lähtee todennäköisemmin sekä edustaja että toinen ministeri.

Perussuomalaisista täten tuli oppostiosta huutajia. Tämän voisi myös peilata Kataisen hallitukseen; miksi Vasemmistoliitto oli edes mukana, kun he ajoivat hallitusta vielä pitemmälle päätöksenteon mahdottomuteen ja lopulta erosivatkin? Toki voidaan vedota siihen, että suurempi hallituspohja on parempi ja hyväksyttävämpi.

Uusi vaihtoehto pyrkii siihen, että heitä ei liitetä sellaisiin henkilöihin, jotka saattaisivat heikentää koko puolueen julkisuuskuvaa, vaikka Simon Elo taitavana poliitikkona käänsikin tämän niin että he tekivät sen kansan eikä puolueen takia.

 

 

The Point

Politiikassa on mielestäni tärkeää olla se pointti. Laura Huhtasaari, vastavalittu ja voideltu Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajan mielestä evoluutio on valetta.

Mieti de facto, onko tällä mitään merkitystä sille, minkälaista politiikkaa Huhtasaari ajaa? Eduskunnassa ei äänestetä, onko evoluutio totta vai ei. Onko sillä väliä, uskooko Laura evoluutioon vai ei, jos hänen päätöksensä olisivat muuten järkeviä?

Selvä, voit johtaa asian pitemmälle näin; entä jos eduskunnassa päätettäisiin siitä, että esimerkiksi peruskoulussa pitäisi opettaa vain kreationismistä teoriaa. Itse pidän tällaisen esityksen mahdollisuutta päätyä hallitusohjelmaan marginaalisena, niin kuin se onkin. Ei sitä tulla hyväksymään. Onko sitten sillä väliä, mitä Huhtasaari tästä ajattelee? Ei ole.

Mutta miten asennoit tämän kansalle? Et mitenkään. On helppo haukkua Halla-Ahoa, mutta hän tekee päätöksiä omasta mielestään parhaalla tavalla ja toisin kuin jotkut, jopa perustelee mielipiteensä, joskin harhaiset, faktoilla tai ainakin tilastoilla. Halla-ahon valinta oli poliittinen itsemurha koko puolueelle, joka eskaloitui pesäeroon Uuden Vaihtoehdon ja Perussuomalaisten välillä.

Pidän presidentinvaaleja (suomen suljetussa tapauksessa, tänä päivänä) naamavaaleina. Koska siellä ei ole mitään valtaa, on lähes sama, kuka kultarannassa pyörii. Toki sinne kannattaisi valita joku, jolla on sitä karismaa ja arvokkuutta edustaa Suomea kansainvälisesti, kuten erimerkiksi arvostettu vanha juristi ja kokenut poliitikko Sauli Niinistö.

Tästä voi myös ajatella, että miksi Soini ei sitten menesty presidentinvaaleissa? Koska ne ovat naamavaalit.

About Listamedia

Listamedia on vuonna 2014 perustettu vapaa ja muista mediataloista riippumaton media. Yhteydenotot osoitteeseen: listamediafin@gmail.com

Kommentit

  1. […] Perussuomalaisten eduskuntaryhmä käytti neuvotteluvaltaansa (jotahan heillä ei ole takinkääntäjä pettureina) eikä hyväksynyt asian esittämistä eduskunnalle ns […]

Post Navigation