Puolustusvoimat raivaa ahkerasti metsää; Sotinpurolla kärähti 5 hehtaaria

14.5.2016 By:RV

 

Sotinpuron ampuma-alueella Rautavaaralla syttyi viime perjantaina (6.5.2016) viisi hehtaaria maastoa. Ampuva osasto oli Karjalan Lennoston Suojauskomppania. Alue on Suomen laajimpia ammunta-alueita ja siellä harjoittelee säännöllisesti Kainuun Prikaati sekä Karjalan Lennosto kovapanosammuntoja. Sotinpurolla on kärynnyt metsikköä aiemmin.

karlsto ilmasotakoulu

Karjalan Lennoston sekä Ilmasotakoulun varusmiehiä sekä henkilökuntaa marssimassa lippupäivän juhlan paraatissa 2014. Wikimedia Commons.

 

Tapahtumankulku

 

Palo sai alkunsa ilmatorjunta-aseiden ammunnoista puoleltapäivin. Hälytys palolaitokselle tuli noin kello 13.00. 16.14 paloaluueksi arvioitiin 2 hehtaaria. Kello 17.00 paloalue oli noin viisi hehtaaria. 17.30 Utista tuli Puolustusvoimien NH90-kopteri, joka otti vettä läheisistä vesistöistä. Puoli kahdeksalta palo oli pääosin sammutettu. Alueella järjestettiin jälkivartiointia.

 

Ampumaharjoituksen johtajanKarjalan Lennoston Suojausyksikön päällikkö, majuri Mika Saastamoinen vakuutti Ylelle antamassa haastattelussaan, ettei palosta ”ei aiheutunut vaaraa varusmiehille ja puolustusvoimien työntekijöille”. Alueella oli räjähtämättömiä ammuksia ja pauketta kuului iltapäivällä. Haastattelun perusteella voi olettaa, että ketään ei laitettu polkemaan kranaatinpyrstöjä, vaan odotettiin rauhassa sammutushelikopteria.

 

Palon pysäyttäminen oli erityisen hidasta, koska paloautot eivät voineet inhimillisistä syistä mennä palo-alueelle.

 

Ammunta-ase

itkk

Tällä saa sorsista silppua.

 

Ampuma-aseena käytettiin venäläistä NSV (Nikitin Sokolov Volkov)- konekivääriä, joka on nimetty tekijänsä mukaan. Suomessa ase tunnettaan tuttavallisemmin nimellä 12,7 Itkk (Ilmatorjuntakonekivääri) 96. Aseen kaliperi on 12.7*108mm ja se on suunniteltu pysäyttämään ilma-aluksia sekä kevyesti panssaroituja maamaaleja.

 

Ammunnoissa käytettiin valojuovapatruunoita, jotka todennäköisesti sytyttivät maastopaloon. Piippu oli ammunnoissa suunnattu maamaaliin ja huomioon on otettava ITKK:n valtava 1500 metrin kantama, joka saattoi levittää paloa kauemmas kohteen taakse. Ammunta joudutiin keskeyttämään laajenevan palon takia.

 

Olisiko tämä voitu estää?

tulta

Metsäpalo-kuvituskuva

 

Armeijan varomääräysten mukaan kuivassa maastossa ei saa käyttää esimerkiksi valojuovaluoteja tai fosforikranaatteja. Kyseisissä ammunnoissa kuitenkin tulitettiin majuri Mika Saastamoisen mukaan huoletta valojuovapatruunaa, vaikka maasto oli erittäin kuivaa, sekä ammuntapäivänä oli ruohikkopalovaroitus Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Sotinpuron ammunta-alue kuuluu osittain Pohjois-Karjalaan ja osittain Pohjois-Savoon. Pintakuivan maaston takia avotulen teko oli tuolloin kiellettyä. Alueella myös tuuli huomattavasti, avittaen palon kulkua.

 

Puolustusvoimat on ahkera metsänraivaaja, tänä vuonna 5 hehtaaria Sotinpurolla ja 25 Niinisalossa. Tämän lisäksi on tapahtunut ammuntoihin liittyvä tapaus, jossa varusmies menetti henkensä pimeä-ammunnoissa.

 

Sotinpuron ammunnoista on olemassa tyypillinen tiedote PV:n ammunnoista:

 

02.05.2016–06.05.2016

Sotinpuro, Nurmes

Ampumatiedote

Puolustusvoimat ampuu jalkaväen aseilla ja räjäyttää Sotinpuron ampuma- ja harjoitusalueella 2.- 6.5.2016 päivittäin kello 00:00 – 24:00

Vaarallinen alue on Saahkari – Saukkomäki – Riihivaara – Yläluostan järven pohjoispää – Kupumäki – Pirttimäki – Palojärven pohjoispää – Kuivalanvaara – Harjula – Saahkari sisäpuolelle jäävä alue.

Ampuva joukko-osasto on: Karjalan lennosto

Lisätietoja p.
0299 451 871 tai 0299 451 872.

 

Travis Airmen compete in the M9 shooting competition May 17 at the Combat Arms shooting range.

Kuvituskuva ampumaradasta.

 

Kerrataan yleiset varomääräykset, milloin jokainen on velvollinen varmistamaan aseen, osoittamaan piipun turvalliseen suuntaan ja huutamaan ”SEIS”: 1. Mikäli maalialueella havaitaan sinne kuulumatonta liikettä, ihminen, eläin, ajoneuvo, ilma-alus, vast. 2. Mikäli alueella havaitaan laajeneva palo tai kulo. 3. Mikäli varoyhteydet katkeavat. 4. Mikäli joku muu huutaa ”SEIS”. 5. Muu vaarantava virhe, kuten sairauskohtaus. Litania, jonka osa lukijoistamme varmasti tunnistaa.

About Listamedia

Listamedia on vuonna 2014 perustettu vapaa ja muista mediataloista riippumaton media. Yhteydenotot osoitteeseen: listamediafin@gmail.com

Post Navigation