Listamedian jouluiset autoiluohjeet

25.12.2015 By:RV

1. Älä aja päihtyneenä

051130-N-7293M-003 Santa Rita, Guam (Nov. 30, 2005) Ð U.S. Navy Master-at-Arms 1st Class Robert C. Tempesta places a ÒDonÕt Drink and DriveÓ sign in front of a wrecked car outside the front gate of U.S. Naval Base Guam. The wrecked car is used along with posters, base newspaper spots, and frequent admonitions during morning Quarters around the various naval forces homeported on the U.S. territory to caution Sailors against drinking and getting behind wheel. Among other programs the base provides for Sailors who may imbibe too much while on liberty is a shuttle bus service that makes regular runs downtown until the early hours of the morning on weekends. U.S. Navy photo by PhotographerÕs Mate 2nd Class Nathanael T. Miller (RELEASED)

Et kai halua, että autosi on Yhdysvaltojen Navy Seal- yksikön naurunaiheena?

 

Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen ei koskaan ole hyvä idea. Jää suosiolla mummolaan vielä yöksi, mikäli luulet, että veressäsi on tippaakaan alkoholia ja olet ainoa kuski, tai anna ajokelpoisen vaimosi ajaa perhe pois joulupöydän äärestä.

 

Myöskään joulumyssyt päässä ei kannata lähteä liikkeelle, myssy saattaa aiheuttaa näköesteitä sekä tilannetajun häviämistä. Joulumyssyä kannattaa käyttää ainoastaan turvallisesti olosuhteissa, joissa myssyn painuminen päähän ei aiheuta vaaraa. Myssyttely saattaa tuntua hauskalle, mutta päähän joutuessaan myssy voi aiheuttaa todella vakavan näköesteen. Jos joulumyssyä on pakko käyttää, kannattaa valita oikea koko joulumyssyttelyyn, ettei myssy valu niin helposti päähän

 

2. Jätä kiire pois liikenteestä

joululiikenne

Joulun paluuliikenne ei ole kisa, vaan testi jossa älyltään heikompilahjaiset karsiutuvat. Valitettavasti he vievät usein mennessään muitakin.

 

Ylinopeus on yleinen tienpäällinen vitsaus. Älä aja ylinopeutta, mikäli haluat päästä joulunviettoon ensi vuonnakin. Muista, että jarrutusmatka on sidottu nopeuden neliöön, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että jos neljänkympin sijasta ajat kahdeksaakymppiä, jarrutusmatka nelinkertaistu eikä tuplaannu, kuten voisi lyhyellä logiikalla odottaa. Tämän lisäksi suurempi nopeus lisää matkaa, jolla ehdit reagoida siitä syystä, että reaktionopeutesi on vakio.

 

3. Jos ajat kesärenkailla, vaihda ne heti pois

talvirenkaat

Asianmukaiset renkaat lumiseen autoiluun.

 

Kesärenkaat ovat laittomia tällä hetkellä. Hanki suosiolla autoosi nasta- tai kitkarenkaat, vaikka keli olisikin sula. Kesäinen keli ei kuitenkaan poista paikoittaista ja erittäin yllättävää jäätä tieltä.

 

Kumit alla kannattaa vaihtaa riittävän usein, katso käyttö-ohjeista, montako kilometriä ajoa kumisi kestävät, tai arvioi kumin kestävyys täyttämällä se vedellä tai mittaamalla urien syvyys työntömitalla. Suomessa saa käyttää ainoastaan urallista kumia, joka antaa yleisesti paremman kitkan sateisella kelillä tai röykkyisemmillä ajoilla. Tapaninpäiväksi on myös paikoittain ennustettu myrskysäätä.

 

4. Jätä turvaväli

turvavalikaava

Kuvassa yksinkertainen kaava, jota voit käyttää turvavälin laskemiseen.

 

Tapaninpäivän ruuhkassa kiireinen perheenisä saattaa joskus unohtaa, minkälainen on riittävä turvaväli. Älä aja puskuri kiinni perseessä. Turvaväli on helppo testata, mikäli luulet, että ajat liian lähellä, hankkiudu alueelle missä on tiiliseinä tai joku muu este, kiihdytä nopeutesi autolla samaan nopeuteen mitä ajoit ja aloita jarrutus, kun olet yhtä lähellä estettä kun olit edelläajavaa autoa. Mikäli turvavälisi on riittämätön, tulet huomaamaan sen visuaalisesti sekä g-pisteen äkillisestä muutoksesta.

 

Listamedian turvallisuusohjeiden noudattamatta jättäminen osoittautuu todennäköisesti muutamalle henkilölle valitettavasti tänäkin vuonna kohtalokkaaksi. Turva-ohjeet on koonnut Listamedian autoilu-osaston turvallisuusvastaava Inisiä ”Inkka” Etkonen.

About Listamedia

Listamedia on vuonna 2014 perustettu vapaa ja muista mediataloista riippumaton media. Yhteydenotot osoitteeseen: listamediafin@gmail.com

Post Navigation